Зберігання насіння пшениці озимої

Зберігання насіння пшениці озимої

Початок зберігання будь-якого зерна починається вже на етапі потрапляння до бункеру збиральної техніки. В ході перевезення до місця безпосереднього зберігання зерно зберігається у вантажівках. Після розвантаження зерна та завершення загального циклу його обробки розпочинається безпосередньо його довготривале зберігання. Важливо зберігати основні властивості зернових культур та слідкувати за його рівнем вологості, виглядом, запахом тощо. Перш ніж купити насіння пшениці озимої чи інший подібний варіант, варто більше дізнатися про особливості зберігання культури.

Насіння, яке закладається на зберігання, до моменту посіву має обов’язково зберегти важливі для посіву якості і мати здатність давати здорові і сильні рослини на наступний урожай. Недостатнє дотримання хоч якогось із аспектів підготовки до зберігання чи вже безпосередньо процесу утримування зерна може призвести до ускладнення його посівних властивостей.

Термін зберігання насіння озимої пшениці може бути різним

Оптимальне зберігання зернових культур має сенс виключно у разі забезпечення оптимальної вологості та температури повітря. Необхідно слідкувати за тим, щоб відносна вологість повітря в сховищі не перевищувала 60%. Безпосередньо вологість повітря впливає на якість його зберігання. Часом трапляється, що зерно збирають у надмірно вологий період, що надає насінню критичний ступінь вологості. У випадку підвищення вологості насіння, в ньому можуть відбуватися різного роду біохімічні процеси, що ускладнюють його властивості.

Слідкування за станом зерна є обов’язковою умовою забезпечення його оптимальної сухості та неушкодженості. Показники температури після доставки зерна в сховище зберігання рекомендується визначати кожного дня, через 1-2 місяці - не менш ніж – 2-3 рази на тиждень, а узимку – одного разу на тиждень досить, в різних місцях заглиблюючи щуп на 20-30 см, у середній частині та в нижній частині біля підлоги. Вологість рекомендується досліджувати кожного місяця. Дослідження схожості варто виконувати кожні 4 місяці. До того ж, треба досліджувати якість насіння щонайменше за 20 днів до старту посівного сезону.

Важливі рекомендації у зберіганні насіння:

  • Якщо зерно зберігається в упаковці, вона повинна бути сухою чистою та без критичних ушкоджень.
  • Приміщення має обов’язково бути очищене від різного роду шкідників та грибків.
  • Для захисту від різного роду шкідників стіни повинні бути без тріщин і отворів, а на вікнах повинні встановлюватися грати – для захисту від птахів.
  • Насіння має бути розділене за сортами та по репродукціях.
  • Різні сорти зернових культур зберігаються в різних місцях.
  • Абсолютно всі партії насіннєвого зерна, що ідуть на зберігання, мають обов’язково бути зваженими та промаркованими.
  • Вологе зерно розміщують у місцях, що розташовані поблизу до сушарок.
  • Словом, у кожного фермера, що планує зберігання зерна, повинне бути в наявності абсолютно все обладнання та відповідне приміщення для гарантування оптимальних умов досягнення мети. Перед початком зберігання зернових культур варто обов’язково проводити дезінфекцію.

За матеріалами сайту: https://growex.market/products/ozima-pshenicya